Flawonoidy chronią mężczyzn przed parkinsonem
5 kwietnia 2012, 10:37Mężczyźni, którzy uwzględniają w swojej diecie napoje i pokarmy bogate we flawonoidy, np. jabłka, czerwone wino czy jagody, rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona.
Pierwsze wykorzystanie genomu do postawienia diagnozy
5 października 2012, 09:53Lekarze z Children's Mercy Hospital and Clinics w Kansas City jako pierwsi w historii wykorzystali pełną informację genetyczną do postawienia diagnozy u krytycznie chorych niemowląt. Przeprowadzenie pełnego sekwencjonowania genomu z próbki krwi oraz jego analiza i postawienie diagnozy trwały około 50 godzin
Florydę czeka inwazja olbrzymich komarów?
11 marca 2013, 11:15Entomolog Phil Kaufman z University of Florida ostrzega, że tegorocznego lata Florydę może czekać inwazja olbrzymich komarów. Owady z gatunku Psorophora ciliata już w ubiegłym roku były bardzo dokuczliwe. Tym razem może być gorzej. Nie byłoby to zaskoczeniem, biorąc pod uwagę ich liczbę z ubiegłego roku - mówi Kaufman.
Mykotoksyny ułatwiają zadanie wirusowi HIV
25 lipca 2013, 06:43Aflatoksyny, mykotoksyny wytwarzane przez pleśni pokrywające często magazynowaną kukurydzę, pszenicę, ryż i orzechy, mogą po cichu pogarszać epidemię AIDS.
Zidentyfikowano nowy agresywny szczep HIV
28 listopada 2013, 13:30Naukowcy ze szwedzkiego Lund University ostrzegają, że nowo odkryty szczep HIV jest wyjątkowo agresywny i prowadzi do bardzo szybkiego rozwoju AIDS. Średni czas jaki upływa pomiędzy zakażeniem a rozwojem choroby wynosi 5 lat. Tak szybko nie działa żaden ze znanych szczepów.
Podwyższona (w ramach normy) aktywność tarczycy zwiększa ryzyko depresji
24 lutego 2014, 10:24Kiedy u seniorów tarczyca jest bardziej aktywna niż przeciętnie, może to stanowić czynnik ryzyka depresji.
Wadliwy gen naraża palaczy na nowotwory płuc
2 czerwca 2014, 10:33Osoby palące tytoń, u których występuje wadliwa wersja genu BRCA2, narażają się aż na 25-procentowe ryzyko zapadnięcia na nowotwór płuc. Naukowcom udało się właśnie zidentyfikować nieznany dotychczas związek pomiędzy nowotworami płuc, a pewnym błędem w BRCA2, który występuje u około 2% populacji
Nie taki słodzik bezpieczny
18 września 2014, 12:58Sztuczne słodziki, postrzegane jako jeden ze sposobów na uniknięcie otyłości, mogą przyczyniać się do światowej epidemii otyłości. Ze studium, którego wyniki opublikowano w najnowszym numerze Nature, dowiadujemy się, że zastępniki cukru mogą niekorzystnie wpływać na florę bakteryjną jelit i w ten sposób zaostrzać problemy metaboliczne.
Samica skrajnie zagrożonego nosorożca zareagowała na leczenie
5 stycznia 2015, 13:08Czterdziestoletnia Nola, jedna z czterech pozostałych na Ziemi samic nosorożca białego północnego (Ceratotherium simum cottoni), zapadła na zakażenie bakteryjne. Na szczęście podopieczna San Diego Zoo Safari Park wydaje się reagować na antybiotykoterapię.
Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli
7 kwietnia 2015, 13:06Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.